130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παρασκευή, 08 Ιούνιος 2018 02:57

Ο Ρουβίκωνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης

  Θάνος Καλαμίδας

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Το ότι η χώρα ζει μόνιμα σε κατάσταση εθνικής κρίσης και έλλειψης εθνικής πολιτικής δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε κατασκεύασμα του Σύριζα. Είναι κάτι που το έχουν χτίσει με πολύ κόπο, πόνο και προσοχή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σαράντα χρόνια. Αυτό όμως που αυτή τη στιγμή επιβαρύνει την κρίση οριακά είναι η κατάσταση σύγχυσης που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και γενικότερα στην αντιπολίτευση και που είναι αποκλειστικά ευθύνη και κατασκεύασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του αλλοπρόσαλλου στα όρια ανοησίας κύκλου του.

 

Πολύ συγκεκριμένα, στους ρυθμούς που κινείται αυτή τη στιγμή το κόμμα του ΛΑΟΣ/ΠΟΛΑΝ με ολίγη Νέα Δημοκρατία και αντιπροεδρεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης, αυτό που βλέπω εγώ να καταφέρνει θριαμβευτικά σε επερχόμενες εκλογές είναι όχι η πρωθυπουργία αλλά η νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ενός ΠΑΣΟΚ βγαλμένου από τους εφιάλτες του Βενιζέλου και του Λοβέρδου. Ενός ΠΑΣΟΚ που ψάχνει τον Παπανδρέου του και το μόνο του εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι η δειλία και η ανασφάλειες της Φώφης Γεννηματά που έχει περιορίσει τα θέλω της στο ρόλο του κομπάρσου.

thanoraf-tilefwno-margaritaΑν λοιπόν, ο κομματικός μηχανισμός και ο πυρήνας της βάσης του ΠΑΣΟΚ – που ήδη έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν όλο και πιο δυνατά - καταφέρει να ξεπεράσει τα τραύματα που του άφησε η σαμαροσυμμορία Βενιζέλος-Λοβέρδος και λοιποί Σημιτικοί και βρει τον χαμένο του Ανδρέα, ακόμα και παραμερίζοντας την κόρη του Γεννηματά, το πιθανότερο είναι να κάνει την έκπληξη που ο Σαμαράς πάντα έτρεμε, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Σύριζα με ή χωρίς Τσίπρα.

Η Τσίπρας έχει χάσει την αριστερά και δει την αριστερά light, την κεντροαριστερά. Μια κεντροαριστερά που αυτή τη στιγμή ψάχνει απεγνωσμένα στέγη στα «γνώριμα» εδάφη που της είχε δημιούργησε ο Ανδρέας αλλά διέλυσε πρώτα ο ανίκανος Σημίτης και αποτελείωσε ο κρυφοδεξιός Βενιζέλος και που στην εξέλιξή της απέτυχε να μαζέψει ο Θεοδωράκης κυρίως λόγω προσωπικής ανεπάρκειας και ιδεολογικής σύγχυσης. Εδώ, στην περίπτωση του Θεοδωράκη, να προσθέσουμε και το γεγονός ότι θεώρησε τελείως αλαζονικά, την ηγεσία του ψευτο-κεντροαριστερού χώρου δικαίωμα κληρονομικό που μπορούσε να του μεταβιβάσει ο …Σημίτης, λες και ήταν δικός του.

Κι ενώ ο Τσίπρας έχανε την αριστερά και την απαραίτητη για να τον διατηρήσει στην εξουσία κεντροαριστερά, ο Κυριάκος δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει το κέντρο και την παραδοσιακά Νεοδημοκρατική κεντροδεξιά και δει την Καραμανλική κεντροδεξιά. Και μπορεί μεν οι Καραμανλικοί να τον ψηφίσουν κάτω από την πίεση του όποιου παραταξιακού παρελθόντος, οι κεντρώοι έχουν πάθει οξεία Αδωνιτοφοβία και ψάχνουν το …ΠΑΣΟΚ τους. Οι ανισόρροπες ακροβασίες του Μητσοτάκη, μεταξύ λαϊκής ακροδεξιάς, σαμαρικής ακροδεξιάς και Βορίδη/Γεωργιάδη χουντοδεξιάς, του στοιχίζουν αυτό το στοιχείο που θα μπορούσε να τον εκλέξει πρωθυπουργό ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει το …ακατόρθωτο, να συσπειρώσει κόσμο γύρω από τον Τσίπρα σαν …αντίδοτο στη βρώμα και τη δυσωδία που σέρνει μαζί του.

Απόδειξη βρώμας και δυσωδίας; Δήλωση από μικροφώνου γνωστού αθλητικού και λιμανίσιου ΜΜΕνταβατζή σε κωλάδικο: «Η χούντα πέφτει. Είναι θέμα μηνών. Δεν έχουμε κανένα θέμα». Και μόνο η σκέψη ότι αν φύγει ο Τσίπρας θα έρθει στην εξουσία ο σπόνσορας κάθε μορφής αποστασίας, παράγκας και Χρυσαυγής, φτάνει για να συσπειρώσει και να ανησυχήσει όχι μόνο όλο τον Σύριζα αλλά και κάθε νοήμον ον. Εδώ μάλιστα είναι και η ειρωνεία, ο Τσίπρας πρέπει να προσεύχεται κάθε πρωί και βράδυ πριν το φαγητό ο Μαρινάκης να συνεχίσει να κάνει τέτοιες δηλώσεις γιατί το φάντασμα του Κοσκωτά συνεχίζει να στοιχειώνει τους ΠΑΣΟΚους και το μόνο που δεν θέλουν είναι να το ξαναζήσουν και μάλιστα σε συνδυασμό με έναν Μητσοτάκη. Είναι αστείο, αλλά το μόνο που χρειάζεται παραμονές εκλογών είναι μια αφίσα με τον Κυριάκο στη μέση και γύρω του τον Χρυστοφοράκο, τον Μαρινάκη και τον Κοσκωτά για να τον μαυρίσουν ακόμα και οι …Ολυμπιακοί.

Σε αντίθεση με το κυβερνητικό κόμμα που αντιμετωπίζει την φυσιολογική φθορά στη σύγκρουση των προεκλογικών υποσχέσεων και της πραγματικότητας συμβιβασμών και αθετήσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει την συνεχή αποδυνάμωσή του λόγω ασυνέπειας, αδυναμίας και …βλακείας. Απλό παράδειγμα ασυνέπειας και αδυναμίας αντίληψης …το Μακεδονικό.

Ο πρώτος που είχε καταλάβει την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος, αναγνωρίζοντας ότι ο χρόνος είναι αντίπαλος της Ελλάδας και μάλιστα ήταν και ο πρώτος που ανέφερε την λύση της διπλής ονομασίας (Πακέτο Pinheiro 1992), ήταν ο πατέρας του Κυριάκου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Από ό,τι φαίνεται μετά από …εικοσιέξη χρόνια ούτε ο ίδιος ο γιος του δεν το θυμάται κι ας μην ήταν τότε δεκαεξάχρονος. Σήμερα …σήμερα μετά από 26 χρόνια αγαπητοί μου είναι πολύ αργά και μόνο εσείς ασχολείστε με συλλαλητήρια και λοιπές γραφικότητες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναλάβω κανένα από τα επιχειρήματα που έχετε ακούσει όλοι σας για το θέμα των Σκοπιών και της ονομασίας, υπάρχει όμως ένα γεγονός που δείχνει πόσο …χαμένη είναι η Ελλάδα κάθε ώρα που περνάει χωρίς να λύνεται το πρόβλημα και έρχεται μέσα από την …ίδια μου τη ζωή. Η κόρη μου φοιτά στο καθ’ όλους – συμπεριλαμβανόμενων και των ελλήνων εκπαιδευτικών και ειδικών – καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, το Φινλανδικό. Την επομένη φορά λοιπόν που θα συλλαληθείτε ελάτε μετά να εξηγήσετε στην τάξη της κόρης μου ότι το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο κάνει …λάθος και η Μακεδονία δεν έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια, ότι η σημαία της Μακεδονίας με πρωτεύουσα τα Σκόπια δεν πρέπει να έχει το άστρο της Βεργίνας και τα Μακεδονικά που μιλάνε στα Σκόπια δεν είναι μια από τις αρχαιότερες γλώσσες. Εσείς ποιον λέτε να πιστέψει;

Κύριοι, δυο γενιές παιδιών σε όλο τον κόσμο έχουν μεγαλώσει και εκπαιδευτεί να αποκαλούν Μακεδονία αυτό που ΜΟΝΟ οι έλληνες αποκαλούν ΦΥΡΟΜ ή Σκόπια. Εκατομμύρια παιδία. Να σας θυμίσω επίσης ότι οι πρώτοι που αναγνώρισαν τα Σκόπια σαν Μακεδονία ήταν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Νατοϊκοί σύμμαχοί μας. Κατά τα άλλα …συλλαληθείτε.

Γι αυτό λοιπόν χρειαζόταν εθνική πολιτική και συνεννόηση, αλλά πιστός στον δρόμο που χάραξε ο Σαμαράς το ’92, ο Κυριακός αποστάτησε της λογικής και εισχώρησε στα θέλω του Άδωνη και κάθε ακραίου στοιχείου που ορίζει την Νέα Δημοκρατία του σήμερα.

Αυτά όσον αφορά την ασυνέπεια και την αδυναμία να ανταπεξέλθει στην πραγματικότητα το κόμμα του Κυριάκου και του Άδωνη. Όσον αφορά την βλακεία …για το θέμα υπάρχουν 12 λόγοι που είναι 11, ο εξής ένας: τον Κούλη όσο κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στην πορεία της τωρινής αντιπολίτευσης για την Ρώμη της εξουσίας οι μόνοι που έχουν πιθανότητα να διαβούν τον Ρουβίκωνα είναι το ΠΑΣΟΚ. Προσοχή, το ΠΑΣΟΚ κι όχι αυτό το υποτασικό υβρίδιο που άλλοτε αναφέρεται σαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και άλλοτε σαν Ελληνική κεντροαριστερά. Αλλά για να τον διαβούν πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν και να αποβάλουν την Σημιτική-Σαμαρική εποχή Βενιζέλου, Λοβέρδου και λοιπών δουλικών συμφερόντων και εξουσίας και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην «3η Σεπτεμβρίου» του Ανδρέα. Να βρουν το χαμένο τους ΠΑΣΟΚο αλλά όχι τον πρασινοφρουρό. Τον ΠΑΣΟΚο του Γεννηματά, του Τρίτση, της Μελίνας, του Μαγκάκη και όχι αυτόν του Κατσιφάρα, του Τσοχατζόπουλου και του Λαλιώτη.

Και όσο ειρωνικό κι αν ακουστεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις χουντό/ΛΑΟΣ/Σαμαρικές σχέσεις του, έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στις ρίζες του και αν ο Τσίπρας εμείνει στην απόφαση για εκλογές στα τέλη του 2019, τότε ο χρόνος είναι αρκετός για το ΠΑΣΟΚ να είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης που θα διαβεί τον Ρουβίκωνα για να γίνει ο εταίρος μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Σύριζα.

****************************

Καποια «κυρία» μαξιλοαρπάχτρα συνεχίζει να παίρνει μισθό από το Στρασβούργο; Γιατί; Μήπως να ενημερωθούν οι κατάλληλοι για μια ακόμα περίπτωση …Λε Πεν;

****************************

Ελπίζω κάποιοι να μην αναρωτιέστε για ποιον …Ρουβίκωνα γράφω!

****************************

Σε …αναμονή το σημερινό σκίτσο του Θάνου Ραφτόπουλου που μου κάνει συντροφιά.

****************************

Στη φωτογραφία, 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 08:38

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.