130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 19 Μάιος 2018 05:12

Προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν σε ιδρύματα και ανάπτυξη πολιτικών αποϊδρυματοποίησης

  Χαροκόπος Αντώνης - Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

γράφει ο Αντώνης Χαροκόπος.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους έχουν πληγεί δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση και βιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος κοινωνικής φροντίδας και εκπαίδευσης.

 

Σχεδόν όλες οι δομές κοινωνικής πρόνοιας και υγείας είναι υποστελεχωμένες και ουσιαστικά λειτουργούν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων ενώ η υποχρηματοδότηση δημιουργεί ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα κ.α.

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν επιπλέον δομές που φιλοξενούν άτομα με νοητικές αναπηρίες, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Κέντρα Διημέρευσης αλλά και δομές κλειστής φροντίδας που όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε προσφέρουν υπηρεσίες τόσο πολύτιμες σε άτομα με αναπηρία που μπορούμε να πούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας.

Δυστυχώς, τα περισσότερα ιδρύματα ακολουθούν αποκλειστικά, το ιατροκεντρικό μοντέλο φροντίδας και όχι ένα μοντέλο που θα βασιζόταν στην ανάπτυξη και εξέλιξη ενός οργανωμένου και ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης, με σεβασμό στο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή και στο δικαίωμα της επιλογής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά από τα άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές εμφανίζουν συχνά σημάδια κατάθλιψης, μελαγχολίας και παραίτησης.

Στο πνεύμα αυτό, ιδιαίτερη αξία και σημασία αποκτά η προσπάθεια της αποϊδρυματοποίησης και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, μέσα από την αποκέντρωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης. Είναι γνωστό ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθούν να ζουν πολλά άτομα με αναπηρία σε ιδρύματα. Το ¼ του πληθυσμού αυτού αφορά άτομα με νοητική υστέρηση, ενώ η αμέσως επόμενη ομάδα αφορά άτομα με ψυχικές αναπηρίες. Η κατάργηση των μεγάλων ασυλικών ιδρυμάτων και η αποκέντρωση των υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία είναι σήμερα πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Η Διεθνής Σύμβαση του Ο.Η.Ε. δεσμεύει όλες τις χώρες να προωθήσουν την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, καθώς συνδέεται άμεσα με τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η αυτόνομη διαβίωση αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των αναπήρων.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση, μια ολοκληρωτικά διαφορετική νέα πολιτική για την κοινωνική φροντίδα και πρόνοια σε αυτή τη χώρα, μία εθνική στρατηγική.Nα συμφωνήσουμε για την αλλαγή πλεύσης προς ένα σύγχρονο μοντέλο, που θα βασίζεται στην υποστηριζόμενη διαβίωση, στη διαβίωση μέσα στην κοινωνία και στη σταδιακή εξασθένιση του συστήματος των μεγάλων κλειστών ιδρυμάτων.

Το αναπηρικό κίνημα, μέσω της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία διεκδικεί την ύπαρξη ενός προγράμματος αποϊδρυματοποίησης εδώ και μια 20ετία. Τώρα μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση οφείλει το ελληνικό κράτος, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, το αναπηρικό κίνημα και άλλοι φορείς να συνεργαστούν και να αποδώσουν στην ελληνική κοινωνία ένα σύγχρονο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, που από τη μια μεριά θα ανακόπτει τη ροή προς τα ιδρύματα με την ενίσχυση και διεύρυνση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης, ενώ από την άλλη μεριά, βήμα- βήμα θα προετοιμάζει τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί να ζουν σε ιδρύματα για τη σταδιακή και ομαλή τους ένταξη στην κοινότητα, στην τοπική κοινωνία.

Είναι αυτονόητο ότι το αναπηρικό κίνημα δεν θα συμφωνήσει ποτέ να κλείσει ένα ίδρυμα εάν δεν έχουν δημιουργηθεί πραγματικές εναλλακτικές δομές και υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση όμως η αδυναμία δημιουργίας εναλλακτικών υπηρεσιών δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει ως άλλοθι για ιδρυματοποίηση.

Επιβάλλεται να γίνει μία καταγραφή από την αρχή, που υπάρχουν έγκλειστοι σε ιδρύματα και πόσοι. Όλη η χρηματοδότηση να κατευθυνθεί σε δομές εντός της κοινότητας, με την αξιοποίηση των κοινωνικών κέντρων των δήμων και με την ευθύνη και εποπτεία της Περιφέρειας. Το κράτος πρέπει να θεσπίσει έναν ανεξάρτητο ανταποδοτικό πόρο μόνο για την χρηματοδότηση δομών αποϊδρυματοποίησης και ανεξάρτητης διαβίωσης

Η αποασυλοποίηση είναι πρωτίστως κίνημα χειραφέτησης και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάθε άνθρωπος να αποφασίζει για το που και με ποιόν θα ζήσει χωρίς αυτό να του επιβάλλεται από απρόσωπες και συχνά απάνθρωπες διαδικασίες.Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Χαροκόπος Αντώνης - Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Χαροκόπος Αντώνης - Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 

Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής
Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ)


O Αντώνης  Χαροκόπος έχει σπουδάσει Μηχανικός Ενσύρματων Τηλεπικοινωνιών.

Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων
Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία   (Ε.Σ.ΑμεΑ)
Mέλος Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκπρόσωπος της  Ε.Σ.ΑμεΑ
Μέλος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Παρ/μα Αχαΐας
Μέλος Δ.Σ. του Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας
Συμμετοχή στο αναπηρικό κίνημα δεκαοχτώ (20) χρόνια περίπου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων
Μέλος Δ.Σ. στο Θεραπευτικό Κέντρο Μέριμνα
Μέλος Δ.Σ. στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων
Μέλος Δ.Σ. στο Βρεφοκομείο Δήμου Πατρέων

Είμαι στο 5μελες Δ/Σ  Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Δεμενίκων στο οποίο φοιτά το ένα τέκνο μου.
Έχω διατελέσει:
Δημοτικός Σύμβουλος την περίοδο 2007-2010 με την παράταξη του Ανδρέα Φούρα
Πρόεδρος στον Δημοτικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων με Αντιδήμαρχο τον Άμπετ Χασμάν
Μέλος στο Δ/Σ του Ιδρύματος Κωφών Πάτρας
Μέλος στο(Ε.Ι.Α.Α) Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων Παράρτημα Πάτρας
Σε όλες τις Σχολικές Επιτροπές των Ειδικών Σχολείων, του ΤΕΕ και ΕΕΕΕΚ της Πάτρας την περίοδο 2008- 2009-2010
Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Παρ/μα Αχαΐας
Πρόεδρος Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής (ΤΔΕ) της Ένωσης Τεχνικών Δ.Ε.Η. Πάτρας

Έχω εργασθεί σε Δημοτική Δομή για άτομα με αναπηρία 2 χρόνια, 5 χρόνια ως ηλεκτρολόγος  εγκαταστάσεων,15 χρόνια ως υπάλληλος στην ΔΕΗ

Έχω παρακολουθήσει Σεμινάρια – Ημερίδες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό για θέματα ατόμων με αναπηρία.