130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 05:24

Η ξεπέτα της γιορτής

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Και όνομα μεν διά το μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται” τόνιζε ο Περικλής στον Επιτάφιο με κύριο στοιχείο, η εξουσία να μην είναι δοτή, ούτε ιδιοκτησία προσώπου αλλά να ασκείται από όλους τους πολίτες. Οι εκλογές, γιορτή της Δημοκρατίας είναι κατάκτηση των πολιτών, των μελών και όχι παιχνίδι εξουσίας παραγοντίσκων. Περισσότερο μάλιστα απαιτούν αυστηρή και συνειδητή στάση και όχι υποκριτική και ενοχική ουδετερότητα.

 

Για τους φαντασμένους όμως κοκούς, η Δημοκρατία και οι διαδικασίες της είναι ένα ανθυγιεινό πολίτευμα, προσδίδοντάς της πολωτικά χαρακτηριστικά. Η επίκληση ωστόσο της τεχνητής πόλωσης υποκρύπτει ιδιοτελείς φιλοδοξίες και κουκούλωμα για την προώθηση προσωπικών στρατηγικών.

Οργανωτικό συνέδριο της ΝΔ ενόψει και υποψηφιότητες γαρ. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, παρά αμιγώς πολιτισμικό, εξαιτίας της αθεράπευτης εξουσιολαγνείας κάποιων απέναντι στο λαό.

Βλέποντας παντού κινδύνους και απώλειες, ωσάν τους θεματοφύλακες, παραγκωνίζουν τη λαϊκή βούληση και παραμελούν τα καθήκοντά τους. Υποβόσκει ο καυγάς για το πάπλωμα μεταξύ γανωματήδων και πεταλωτήδων, καθόσον η πολιτική αντιπαράθεση είναι κενή περιεχομένου. Τότε οι σκληροί υπερασπιστές των τειχών, με ύφος μελοδραματικό και παριστάνοντας τον φλογερό πατριώτη, παροδηγούν από την ουσία, παρουσιάζοντας μία οργάνωση στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού.

Στα ιδιαίτερα λοιπόν, αφού κλαφτήκανε για την ενότητα, απλώσανε τη ματαιοδοξία τους και το θαύμα εγένετο, έχουμε νέο πρόεδρο ΝΟΔΕ. Το δραματικό της κατάστασης παρέσυρε τον αντιπρόεδρο σε εσφαλμένη εκτίμηση. Δάσκαλε που δίδασκες «Ελληνική Αγωγή»… ”να το τελειώνουμε” ειπώθηκε και υποκριτικά πελαγοδρομούσανε. Εάν όμως σκοτίζονταν τόσο γιατί δεν κάλεσαν τον άξιο και ενωτικό πρώην πρόεδρο, Ν. Μουζακιάρη ή τον παλαιότερο Κοτρώνη; Τι χρείαν έχομεν βαλτού ανδρείκελου;

Exoikonomisi-peiraiws

Οι παραγοντίσκοι απλά δεν θέλουν ανοικτές εκλογές, αλλά δοτό και συμβατό πρόεδρο, για την επιρροή και τη χειραγώγηση. Σκιάς όναρ οργάνωση. Ο πελατειασμός των γραφείων, δεν επιτρέπει περιθώρια στον πρόεδρο και τα μέλη. Η αυτοεξυπηρετική νοοτροπία των ταγών καθαιρεί, τοποθετεί και ξεκαθαρίζει πως ο κάθε αφισοκολλητής στρατιώτης, με ευδόκιμη θητεία και ευυπόληπτους φίλους, μπορεί να διεκπεραιώσει μια φαλκιδευμένη εξουσία.

Και αφού ρυθμίστηκε, σάλπισαν σιωπητήριο για να εκλεγούνε. Ας μην ανησυχήσουν λοιπόν εάν με το ίδιο νόμισμα διοριστούν οι υποψήφιοι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Ουδόλως διαφέρει η κομματική ιδιότητα του προέδρου, του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Όλα δικά μας, δεν γίνεται. Απαξίωσαν έτσι όχι μόνο τη διαδικασία δημιουργώντας γκρίνια και εσωστρέφεια αλλά και την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας.

Η λύση ήταν μπροστά. Η Δημοκρατία και ο πολιτικός πολιτισμός επιβάλλει εκλογές ανοικτές για όλους. Αν θέλουμε λοιπόν να αφουγκραστούμε την μεγάλη αποχή που έρχεται, στη γιορτή των εσωκομματικών εκλογών, θα πρέπει να ακούσουμε τη φωνή τους. Διότι ο πολίτης καταφεύγει στην ιδιωτική του σφαίρα όταν αισθάνεται τις ιδιοτελείς και διαπλεκόμενες επιλογές και κύρια όταν η ψήφος του είναι μια διαδικαστική ξεπέτα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.    

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 06:13

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές