130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Εκδόσεις


Οι Επτά Ημέρες

ap mavrom_mikro

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Σαίξπηρ είναι ένα αρχέγονο θεατρικό έργο από όποια πλευρά κι αν το εξετάσεις. Ένα λυρικό αφήγημα που συνδυάζει έρωτα και μίσος, θεατρικότητα και δράση, γνώση και απόγνωση.

Το θέατρο έχει την αμεσότητα των συναισθημάτων και του λόγου. Δεν υπάρχει η απόσταση ή καλύτερα, το τείχος της μικρής ή της μεγάλης οθόνης, του χαρτιού. Εδώ τα συναισθήματα τα ζεις στα πρόσωπα των ηθοποιών ...ακόμα κι όταν υπάρχουν μόνο στη φαντασία σου. Στο θέατρο συναισθηματικά γίνεσαι κι εσύ ο θεατής, κομμάτι αυτού που εξελίσσεται. Ακόμα κι όταν τα σκηνικά τα στήνεις μόνος σου με τη φαντασία σου, όπως γίνεται όταν διαβάζεις την αφήγηση ενός θεατρικού έργου.

Ο Μάνος Μαυρομουστακάκης μεταφέρει όλο αυτό το συναίσθημα σε ...επτά μέρες. Σε επτά αφηγηματικά θεατρικές πράξεις, ανθρωπίνων συναισθημάτων. Αφήστε την φαντασία σας να στήσει τα σκηνικά και ακολουθήστε ένα μοντέρνο Ρωμαίο και μια σημερινή Ιουλιέτα σε μονοπάτια έρωτα, απελπισίας και γνώσης.

Καλή σας ανάγνωση,

Θάνος Καλαμίδας


Για να διαβάσετε το θεατρικό του Μάνου Μαυρομουστακάκη «Οι επτά ημέρες», πατήστε ΕΔΩ!

 


 
Παναγιώταρος: Σύζυγος Καλλιόπης

panagiotaras-kalliopis-small

 

Πόσο εύκολο και πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο Παναγιωταράς, στριφτό μουστάκι και σύζυγος Καλλιόπης; Άβυσσος. Ειδικά όταν είσαι και ολίγον κοροϊδάκι της κυρίας. Το ότι και έρωτας μεγάλος.

Η Κατερίνα πάλι, μετά από την Καλλιόπη, από ό,τι φαίνεται ξέρει και τον Παναγιωταρά και με βαρύ το χιούμορ με ολίγη σοβαρότητα τον παρουσιάζει σε όλη του τη δόξα.

Αυτό που μένει τώρα είναι ...εσείς να το διαβάσετε!

Καλή ανάγνωση,

Θάνος Καλαμίδας


Για να διαβάσετε το βιβλίο της Κατερίνας Χαρίση «Παναγιώταρος: Σύζυγος Καλλιόπης», πατήστε ΕΔΩ!

 

Αν θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο της Κατερίνας Χαρίση «Η Καλλιόπη του Παναγιωταρά», πατήστε ΕΔΩ! 
Τα πάθη της πέτρας

petra apopseis_small

 

Τελευταία φορά που έγραψα κάτι απευθείας στα ελληνικά, ήταν στα τέλη του ’70 – 40 χρόνια σχεδόν - και είμαι σίγουρος, ότι κάποια... τούβλα το θυμούνται. Στη συνέχεια, και για δεκαετίες ολόκληρες, ταλαιπώρησα αναγνώστες και ακροατές σε διαφορετικές γλώσσες και πολυάριθμους διορθωτές.

Στη δεκαετία του ’90, είδα γραπτά μου μεταφρασμένα στα ελληνικά. Η μετάφραση δεν με ικανοποίησε, αλλά νομίζω πως τα κείμενα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερα, απ’ ότι αν τα είχα γράψει εγώ. Κάπου στα μέσα του 2000 με έπιασε ένας πανικός ότι είχα ξεχάσει να γράφω στα ελληνικά κι ότι θα καταντούσα σαν τους θείους μου τους «Αμερικάνους», που... «μουβάρουν το κάρο τους». Έτσι ξεκίνησα να ξαναγράφω απευθείας στα ελληνικά, σε ένα πολύ προσωπικό μπλογκ.

Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, πήρα θάρρος. Κατ’ άλλους θράσος. Άρχισα πια να αρθρογραφώ στα ελληνικά - προς εμφανή πόνο όσων έβλεπαν τα λάθη μου - και τώρα πλέον, μετά από εκατοντάδες άρθρα σε διάφορες γλώσσες και 12 βιβλία (τα δυο μεταφρασμένα σε τέσσερεις γλώσσες, δυστυχώς κανένα στα ελληνικά), αποφάσισα να τυραννήσω μέχρις εσχάτων την ελληνική γλώσσα, ξεκινώντας με αυτή τη μικρή ιστορία που ακολουθεί. Ίσως την αρχή μιας σειράς ιστοριών από τη γειτονιά που μεγάλωσα.

Έτσι λοιπόν, όπως ακριβώς το είπε και ο Φιλανδός Όλι Ρεν όταν ανακοίνωναν τα μνημόνια, «καλό γκουράγκιο» και καλή ανάγνωση.

Ευχαριστώ,

Θάνος Καλαμίδας

Για να διαβάσετε "Τα πάθη της πέτρας" πατήστε ΕΔΩ!

 
Το κοράκι

raven_apopseis_mikro


Στις 29 Ιανουαρίου του 1845 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το αφηγηματικό ποίημα του ποιητή Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Tο Κοράκι.

Με το πέρασμα των χρόνων, το Κοράκι έγινε ένα από τα πιο διάσημα και πιο επιδραστικά ποιήματα όλων των εποχών.

Ο χαρακτηριστικός τρόπος χρήσης της γλώσσας, η λυρικότητα και η μεταφυσική ατμόσφαιρα αναδεικνύονται από την παράφραση του ποιήματος στα Ελληνικά από την Κατερίνα Χαρίση.

Μπορείτε να κατεβάσετε το "Κοράκι" του Έντγκαρ Άλλαν Πόε σε παράφραση της Κατερίνας Χαρίση εντελώς δωρεάν πατώντας  ΕΔΩ!

 
Θνητοί της Μεγαπόλης ΙΙ

mortals-2-apopseis-small


Πριν από περίπου ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2015, κυκλοφόρησαν οι «Θνητοί της Μεγαπόλης». Ένα χρόνο μετά, η Τατιάνα Κοτσώνη, ο Γιώργος Μπαρκούρης, η Λίλιαν Μπαντάνη, η Gordana  Mudri, η Σία Πέρρου, η Νατάσα Τσιτσιριδάκη και η Έλενα Φωτίου συνοδεύουν την Κατερίνα Χαρίση και εμένα σε ένα καινούργιο ταξίδι ανάμεσα σε φωτογραφίες και ιστορίες, για το «Θνητοί της Μεγαπόλης ΙΙ».

Η ιδέα ακριβώς η ίδια. Καθημερινές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, ιστορίες που έχουμε ακούσει ή έχουμε φανταστεί κοιτώντας πρόσωπα σε φωτογραφίες. Μια καλειδοσκοπική διήγηση.

Ελπίζουμε να απολαύσετε το «Θνητοί της Μεγαπόλης ΙΙ» όσο απολαύσατε και το πρώτο πριν από ένα χρόνο.

Θάνος Καλαμίδας.

 


Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο "Θνητοί της Μεγαπόλης" εντελώς δωρεάν πατώντας  ΕΔΩ!

 

 
Ψάχνοντας τα μούρα του Βορρά

cloudberries ap_small


Είναι όπως οι άλλοι χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα. Μια Πρωτοχρονιάτικη παράδοση. Η δική μας παράδοση, στο apopseis.gr και το Ovi και από την αρχή τους, είναι οι παιδικές ιστορίες.

Ο Ρούντολφ το σαλιγκάρι και ο Τζόε, ο γενναίος σκύλος, επιστρέφουν κι εφέτος για να σώσουν τα Χριστούγεννα. Να σώσουν τον Άγιο Βασίλη από ένα πολύ σκοτεινό μέρος που τον έχουν βάλλει τα τριχωτά καλικαντζαράκια. Αλλά για να γινεί αυτό χρειάζεται κάτι πολύ σπάνιο και πολύ δύσκολο, να βρεθεί μούρο του Βορρά. Ό,τι πιο απλό για ένα σαλιγκάρι κι ένα σκύλο!

Η Κατερίνα Χαρίση είναι ο ανταποκριτής μας στο εργαστήρι του Αγίου Βασίλη, μια ασφαλής πηγή για ό,τι συμβαίνει στο Βόρειο Πόλο και σιγουρά η καλύτερη για να μας διηγηθεί κι αυτή τη περιπέτεια του Ρούντολφ και του Τζο.


Απολαύστε την ιστορία, και χρόνια πολλά σε όλους σας,

Θάνος Καλαμίδας


Το βιβλίο της Κατερίνας Χαρίση «Ψάχνοντας τα μούρα του Βορρά», μπορείτε να το κατεβάσετε, εντελώς δωρεάν, ΕΔΩ!


 
Ανάμεσα σε δυο ζωές

float apopseis_small


Πώς μπορείς να αποδώσεις ένα ποίημα σε εικόνες;

Σουρεαλιστικά ποιητικά.


 

Το βιβλίο-ποίημα της Κατερίνας Χαρίση «Ανάμεσα σε δυο ζωές», μπορείτε να το κατεβάσετε, εντελώς δωρεάν, ΕΔΩ!


 
Ήρωες και Φιλοκτήτες

irwes-filoktites-small

 

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την ιστορία ως μια σειρά από ένδοξα γεγονότα και τις στιγμές που μας πικραίνουν να τις κρύβουμε κάτω από το χαλάκι. Στην πραγματικότητα όμως η ιστορία γράφεται από ανθρώπους, με τα καλά τους, τα κακά τους, τα θετικά και τα αρνητικά τους. Αυτό είναι που περιγράφει ο Μανώλης Πέπονας στο “Ήρωες και Φιλοκτήτες”: την συνοπτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας μέσα από την ανθρώπινη πλευρά των πρωταγωνιστών της -φυσικά με αρκετή δόση χιούμορ!

 

Μη παρεξηγηθείτε αν δείτε κάποιο αγαπημένο σας ιστορικό πρόσωπο να απομυθοποιείται και να γίνεται λόγος για γέλια. Σκεφτείτε ότι στο μέλλον μπορεί να γελάνε και με εμάς, γιατί να μη γελάσουμε και εμείς λίγο με τους προηγούμενους;

 

Το βιβλίο το κατεβάζετε σε μορφή PDF, πατώντας εδώ!


Καλή ανάγνωση,


Δημήτρης Κοντογιάννης


 
Οδηγός Μετανάστευσης – Σκανδιναβία

metanastis ap sm


Οδηγίες για ναυτιλλομένους λοιπόν ή καλύτερα, οδηγίες για μετανάστες με προορισμό τη Σκανδιναβία.

Αυτό το ψηφιακό βιβλίο είναι απόρροια μιας σειράς άρθρων και απάντηση στις ερωτήσεις που κατά διαστήματα έχω λάβει μέσω μέιλ και μηνυμάτων για τη μετανάστευση στη Σκανδιναβία.

Αν υπάρξει κάτι που θα πρέπει να συμπληρωθεί στο μέλλον, θα προσπαθήσω να το ανανεώνω, προσθέτοντας νέα στοιχεία ή ενδεχόμενες αλλαγές της ισχύουσας κατάστασης, στις χώρες που αναφέρω.

Αυτό όμως που θέλω να τονίσω πριν ξεκινήσω είναι, ότι γη της επαγγελίας ΔΕΝ υπάρχει.

 

Το βιβλίο το κατεβάζετε σε μορφή PDF, ΕΔΩ!

 

Καλό διάβασμα!

 

Θάνος Καλαμίδας

 
Η Καλλιόπη του Παναγιωταρά

ap kaliopi small


Πόσο εύκολο και πόσο δύσκολο είναι ταυτόχρονα να γράψεις για τη καθημερινότητα μιας γυναίκας/ επαγγελματία/ εργάτη/ συζύγου/ μάνας/ νοικοκυράς σε αυτή τη κοινωνία και με χιούμορ; Όταν μάλιστα αυτή είναι η Καλλιόπη του περίφημου Παναγιωταρά;

Εγώ δεν ξέρω. Είμαι απλά άντρας/επαγγελματίας άντε και πατέρας. Η Κατερίνα μάλλον ξέρει όλους τους ρόλους και έχει και το χιούμορ να τους αποδώσει.

Αυτό που μένει τώρα είναι …εσείς να το διαβάσετε!


Καλή ανάγνωση,

Θάνος Καλαμίδας


Το βιβλίο της Κατερίνας Χαρίση «Η Καλλιόπη του Παναγιωταρά», μπορείτε να το κατεβάσετε, εντελώς δωρεάν, ΕΔΩ!


 
Ο χιονάνθρωπος και το άγαλμα

cover sm


Το παιδικό βιβλίο και γενικότερα το παιδί είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Ovi, του apopseis και των εκδόσεων τους και στόχος μας από τη γέννηση του Ovi ήταν να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το κάνουμε και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Το Θάνο Ραφτόπουλο τον ξέρω πολλά χρόνια και μάλιστα τον γνώρισα κάτω από αντίξοες συνθήκες …με όλη τη σημασία της λέξεως. Ο Θάνος ανήκει σε αυτή την ομάδα της ενημέρωσης που αναφέρει και αναλύει την επικαιρότητα με εικόνες, κάνοντας με το πιο αρμονικό τρόπο πραγματικότητα το «μια εικόνα – χίλιες λέξεις».

Παράλληλα, μερικές φορές αφήνει το πενάκι και πιάνει τη πένα. Εκεί συναντάει όλους τους γελοιογράφους που έχω συναντήσει τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, γράφει ιστορίες για παιδιά. Δεν μπόρεσα ποτέ να το εξηγήσω αλλά όλοι οι γελοιογράφοι σκιτσογράφοι που έχω συναντήσει - σε οποιαδήποτε χώρα - όταν πρόκειται να γράψουν κάτι, απευθύνεται σε παιδιά. Ίσως γιατί μέσα τους όλοι τους είναι ακόμα παιδιά και τους αγγίζουν τα ίδια πράγματα που αγγίζουν τα παιδιά και έχουμε ξεχάσει οι μεγάλοι.

Ο Θάνος έχει πολλές ιστορίες στο σεντούκι του αλλά «Ο χιονάνθρωπος και το άγαλμα» είναι η πρώτη που εμφανίζεται στο Ovi και είναι φυσικά αφιερωμένη στην έμπνευση του, τη κόρη του.

Η συμβουλή μου, διαβάστε την δυνατά μαζί με παιδιά για να σας βοηθήσουν να την καταλάβετε καλύτερα.


Το βιβλίο «Ο χιονάνθρωπος και το άγαλμα», μπορείτε να το κατεβάσετε, εντελώς δωρεάν, ΕΔΩ!


Θάνος Καλαμίδας,

Αρχισυντάκτης Ovi magazine

 
Μόνος & Χέρμπερτ ο κούνελος

ap lonely small

O Asa Butcher έχει αυτό το περίεργο ταλέντο που έχουν όλοι οι άνθρωποι με έντονο χιούμορ, ξέρει πώς να σε κάνει να δακρύσεις. Δημοσιογράφος με παρουσία τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό αγγλόφωνο τύπο, ο Asa καθημερινός παρατηρητής της απόλυτης ψυχρότητας των όσων συμβαίνουν γύρω μας, στις πολύ προσωπικές του γραφές αφήνει το συναίσθημα να κυριαρχήσει και να αγγίξει.

Η Κατερίνα Χαρίση από την άλλη εξ’ ίσου ζώντας τη σκληρότητα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας έχει τη μοναδική τρυφερότητα για να μεταφράσει όσα γράφει ο Asa και όσα θα ήθελε να πει αλλά δεν υπάρχουν στο κείμενο.

Καλή ανάγνωση,

Θάνος Καλαμίδας


Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε εδώ: Μόνος & Herbert  ο κούνελος

 
Αρχαία παιχνίδια

ap ancient games small


Οι ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα έχουν τη δική τους μαγεία. Είναι εκεί που μπλέκει ο μύθος με την ιστορία και την φαντασία. Είναι εκεί που όλα επιτρέπονται και ταυτόχρονα πρέπει να είσαι σε όλα προσεκτικός, γιατί αυτοί που θα τις διαβάσουν ξέρουν τον μύθο και την ιστορία. Έτσι η φαντασία πρέπει να ακροβατεί μεταξύ των δυο χωρίς να τις ενοχλήσει.

Οι τέσσερεις κυρίες του Ovi και του apopseis.gr, η Gordana Mudri, η Σία Πέρρου, η Νατάσα Τσιτσιριδάκη και η Κατερίνα Χαρίση επιστρέφουν και με τη πένα τους ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους κυριολεκτικά πέρα από τον χρόνο.

Τώρα η σειρά σας να αφήσετε μύθους και ιστορία να μπλέξουν στον ιστό της φαντασίας τους.

Καλή ανάγνωση,

Θάνος Καλαμίδας


Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε εδώ: Αρχαία παιχνίδια

 
Η σχοινοβάτης

 

sxoinovatis-mini


Ένα βιβλίο δεν μετριέται σε αριθμό σελίδων ή λέξεων αλλά σε κατάθεση ψυχής. Κι αυτό ακριβώς έκανε η Λίλιαν Μπαντάνη εδώ, μια κατάθεση συναισθημάτων σε μορφή λέξεων. Κι όταν πρόκειται για συναισθήματα δεν φτάνουν χιλιάδες εικόνες για να περιγράψουν.

 

Εδώ η Λίλιαν …σκοινοβατεί!

 

Καλή ανάγνωση,

 

Θάνος Καλαμίδας


Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε εδώ!

 
Η μαγεία των Χριστουγέννων

xmas gr mikro


Είναι παράδοση όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο, κάθε χρόνο να εκδίδουμε μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Από τη πολύ αρχή μας τα παιδιά έχουν γίνει μια από τις προτεραιότητες μας και φυσικά τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη χρονική στιγμή να δώσεις ένα δώρο στα παιδιά. Όλα τα παιδιά, από 5 έως και 105!

Έτσι εφέτος δίπλα στον Μίκα Μους και τη καρακάξα, ήρθαν δυο ακόμα ήρωες να προστεθούν στο μαγικό κόσμο του εργαστηρίου του Άγιου Βασίλη. Ο Ρούντολφ το σαλιγκάρι και ο Τζο ο γενναίος σκύλος. Και αυτοί οι δυο είναι μόνο η αρχή για όλους τους άλλους που έφεραν μαζί τους. Ο Ρούντολφ και ο Τζο ήρθαν χάρη στη Κατερίνα Χαρίση και φυσικά της είμαστε όλοι χριστουγεννιάτικα ευγνώμονες.

Για να απολαύσετε αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε δυνατά, παρέα με τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας, γενικά παιδιά και να κάνετε απαραίτητα όλες τις σωστές φωνές, ζώων, ξωτικών και καλικαντζάρων.


Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας,

Θάνος Καλαμίδας


Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε εδώ: Η μαγεία των Χριστουγέννων


 
Το Δέντρο της Προσφυγιάς

prosfiges small


Τέσσερεις κυρίες, τέσσερεις πανέμορφες ψυχές εκδηλώνουν με την πέννα τους την υποστήριξη τους για τον συνάνθρωπο μας που τυραννιέται και την απέχθεια τους για τις απάνθρωπες φωνές. Τέσσερεις κυρίες με τις ιστορίες τους γίνονται η φωνή όλων των σιωπηλών που ενεργούν αντί να κρύβονται πίσω από τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό.

 

Η Gordana Mudri, η Σία Πέρρου, η Νατάσα Τσιτσιριδάκη και η Κατερίνα Χαρίση δεν μιλάνε μόνο για το apopseis και το Ovi, μιλούν για όλους εμάς, σε όλους εμάς και μας καλούν σε κάτι απλό: να ενεργήσουμε. Όπου και να είσαστε μπορείτε να κάνετε κάτι – το ελάχιστο – για αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Ακόμα και να σιωπάσετε αυτούς που υστερικά εκφράζουν τις προκαταλήψεις και το ρατσισμό τους.

 

Θυμηθείτε, σήμερα είναι αυτοί, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς.

 

Διαβάστε τις ιστορίες τους, αγκαλιάστε τα συναισθήματα τους, αισθανθείτε την οργή τους και το πόνο τους, μοιραστείτε το πάθος τους. Ενεργείστε.

 

Θάνος Καλαμίδας

 

ΥΓ Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε σαν το πιο καλό τρόπο για να γιορτάσουμε τα 11 χρόνια του Ovi magazine (το διεθνές αδελφάκι του apopseis) στο διαδίκτυο. 11 χρόνια με πολύ κόπο, πολλές επιτυχίες, αλλά πάνω από όλα πάντα στης επάλξεις για να υπερασπιστεί Θερμοπύλες δημοκρατίας και ανθρωπιάς.


Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε εδώ: Το δέντρο της προσφυγιάς

 
Η ζωή εν πάπλωμα

paploma s

 

 

Ματιές στη ζωή ενός ζευγαριού με... θεολογικές ανησυχίες από τον Asa Butcher και τον Θάνο Καλαμίδα!

Για να διαβάσετε το pdf πατήστε εδώ: Η ζωή εν πάπλωμα

 
Οδηγός για το Μονοπάτι της Εκεχειρίας

odigos monopati 00


Η Συμπολιτεία Ολυμπίας σας δίνει έναν χρήσιμο οδηγό με πληροφορίες για το Μονοπάτι της Εκεχειρίας αλλά και για τις περιοχές τις οποίες διασχίζει.


Για να διαβάσετε τον οδηγό για το Μονοπάτι της Εκεχειρίας πατήστε εδώ!

 
Το «Ανάθεμα» της Ατελούς Ομορφιάς

anathema gr small 

Η Dr. Emine Koseoglu είναι φίλη και συνεργάτης για πολλά χρόνια και μου έχει δοθεί η ευκαιρία σε αυτά τα χρόνια να παρουσιάσω πολλές φορές τη δουλειά της που είναι πέρα από την αρχιτεκτονική αισθητική που έχουμε συνηθίσει.

Η Emine είναι ο αρχιτέκτονας ακαδημαϊκός που συνδυάζει τη φιλοσοφία, την εφαρμοσμένη τέχνη και το σεβασμό για το περιβάλλον σε όλη τη δουλειά της. Οι φωτογραφίες που θα δείτε έχουν όλα τα παραπάνω συν την αγάπη για τον άνθρωπο που την διακρίνει.

Για μένα είναι τιμή που παρουσιάζω αυτό το πολύ μικρό μέρος από τη δουλειά της, για πρώτη φορά σε ένα Ελληνικό κοινό.


Θάνος Καλαμίδας

 


Για να δείτε το αφιέρωμα πατήστε εδώ: Το «Ανάθεμα» της Ατελούς Ομορφιάς

 
Η Φράουλα του Χειμώνα - Αυτό το Κόκκινο Μήλο

Fraoula tou Xeimona Kokkino Milo Small

 

Γιατί;

Τα τελευταία χρόνια και με τα μνημόνια σαν γκιλοτίνα πάνω μας, ζούμε κάτι που δυστυχώς η Ελλάδα δεν το αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της. Την πραγματικότητα παιδιών που πεινάνε. Παιδιών που λιποθυμάνε στις σχολικές αίθουσες γιατί δεν υπάρχει στο σπίτι τους φαγητό. Ούτε καν μια φέτα ψωμί η ένα ποτήρι γάλα. Και δάσκαλοι γίνονται καθημερινοί μάρτυρες και ταυτόχρονα οι μόνοι που μπορούν να το επικοινωνήσουν σε μια κοινωνία που δυστυχώς παρασυρμένη από πηχυαίους τίτλους και δελτία ειδήσεων έχει χαθεί στο ευρώ της, στις συμφωνίες ή ασυμφωνίες της, στα εσωκομματικά και εξωκομματικά της.

Οι δύο ιστορίες - από την Κατερίνα Χαρίση και την Νατάσα Τσιτσιριδάκη - δεν γράφτηκαν για να σας αρέσουν ή να μη σας αρέσουν αλλά για να σας θυμίσουν ότι αυτή τη στιγμή, το 2015, στην Ελλάδα υπάρχουν παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία και εμείς, όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κάτι. ΤΩΡΑ.


Θάνος Καλαμίδας.


Για να διαβάσετε τις ιστορίες πατήστε εδώ:  Η Φράουλα του Χειμώνα - Αυτό το Κόκκινο Μήλο

 

 

 

 
Το αμάρτημα της μητρός μου

To amartima tis mitros moy - Viisinos

 

Το apopseis σας φέρνει άλλο ένα κλασσικό ελληνικό διήγημα, "Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γεώργιου Βιζυηνού. Είναι το πρώτο του διήγημα και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1883. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας και καινοτόμο για την εποχή του.

 

Για να διαβάσετε το διήγημα πατήστε εδώ: Το αμάρτημα της μητρός μου

 

 
Η πεθεροφτιαμένη κρεατόσουπα

soupes cover mini

Ένα ακόμα δώρο του apopseis για τους αναγνώστες που εκτός από πολιτικές έχουν και... γαστρονομικές ανησυχίες! "Η πεθεροφτιαγμένη κρεατόσουπα και χορτόσουπα στο μύλο", με παραδοσιακές συνταγές της Σοφίας Χίντζιου και αφήγηση από την Κατερίνα Χαρίση και τον Θάνο Καλαμίδα!

 

 

Για να διαβάσετε τις συνταγές πατήστε εδώ: Η πεθεροφτιαμένη κρεατόσουπα και χορτόσουπα στο μύλο

 
Οι Θνητοί της Μεγαλούπολης

mortals mini

Ένα ακόμα βιβλίο για τα ράφια του apopseis.gr, αυτή τη φορά ένα λεύκωμα που συνδυάζει φωτογραφίες και μικρά κείμενα.

Η ιδέα ήρθε σε μια από αυτές τις σουρεαλιστικές συζητήσεις που συχνά κάνουμε με την Κατερίνα. Μιλάμε μέσω ιντερνέτ αλλά η διαφορά της απόστασης δεν καλύπτει την διαφορά της ηλικίας και μερικές φορές ο ένας από εμάς – συνήθως εγώ – μένει πίσω στο τι συζητάμε. Και έτυχε σε αυτή η συζήτηση να γυρίσουμε πίσω κυριολεκτικά. Ο λόγος, ένα παιχνίδι!

Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε το …παιχνίδι, όλοι το έχετε παίξει. Βλέπεις κάποιον στο δρόμο και αρχίζεις να φαντάζεσαι τι δουλειά κάνει, τι σκέφτεται. «Σίγουρα είναι τραπεζιτικός υπάλληλος» ή «είναι δασκάλα σε νηπιαγωγείο». Παράλληλα ήταν και μια σελίδα στο ιντερνέτ που μου άρεσε πολύ. Φωτογραφίες από τυχαίους ανθρώπους στο δρόμο μιας μεγαλούπολης και από κάτω δυο τρεις προτάσεις που είπαν οι φωτογραφιζόμενοι στον φωτογράφο για τον εαυτό τους. Το θεώρησα καταπληκτική ιδέα.

Μετά το μόνο που έλειπε ήταν να συνδέσουμε τις δυο …συζητήσεις και να φτιάξουμε τους «Θνητούς της Μεγαλούπολης».

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς από ανάλογα βιβλία με θνητούς που ζουν ανάμεσά μας και …μιλάνε στη φαντασία μας. Στο μεταξύ καινούργιοι ταξιδευτές ήρθαν στην Μεγαλούπολη και έτσι στο μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλα βιβλία με περισσότερες ιστορίες και με περισσότερους ταξιδευτές της φαντασίας.

Προς το παρόν, κατεβάστε ΕΔΩ το βιβλίο και απολαύστε τους πρώτους μας …Θνητούς!


Θάνος Καλαμίδας


 
Σύγχρονα κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ

syrizamini


Το apopseis συνεχίζει το αφιέρωμα στα σύγχρονα πολιτικά κόμματα και τις ιδεολογικές αρχές τους με το κυβερνών κόμμα και τον Πρωθυπουργό, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Παρά το ότι ο Συνασπισμός είχε βαθύ ιδεολογικό και ιστορικό παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, που απoτελεί σε έναν βαθμό την πολιτική του συνέχεια, είναι ένα νέο και μοντέρνο κόμμα, με πολύ διαφορετική δομή από όλα τα υπόλοιπα.

 

Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμά μας στον ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 
Δεν Έχουμε Δημοκρατία

dedmini


Πιστό στην παράδοσή του για εκδόσεις βιβλίων σκέψεων και απόψεων, το apopseis.gr σήμερα εκδίδει το βιβλίο του αρχισυντάκτη του περιοδικού, Δημήτρη Κοντογιάννη, «Δεν έχουμε δημοκρατία».

Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι και μανιφέστο. Μην κάνετε λάθος, δεν είναι. Είναι κραυγή ανάγκης. Είναι η κραυγή μιας νέας γενιάς που διαισθάνεται τι χάνει κάθε μέρα που δεν έχουμε δημοκρατία. Χάνει ελπίδα στη πρόοδο και στη δημιουργία.

Και μη σας ενοχλεί ο τίτλος. Δεν προκαλεί αν δεν τον κάνουμε εμείς να προκαλεί. Αν τον νιώσουμε να προκαλεί τότε έχει δίκιο ο συγγραφέας, δεν έχουμε δημοκρατία. Αν δεν τον νιώσουμε να προκαλεί τότε υπάρχει ελπίδα και για μας να ακούσουμε την κραυγή.

Το βιβλίο που μόλις ξεκινήσατε δεν είναι πολιτική εξαγγελία, η δημοκρατία δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα κυρίως κοινωνίας, είναι θέμα προσωπικό. Γι’ αυτό ακριβώς πάρτε την κάθε λέξη προσωπικά. Διαβάστε το με τα δικά σας μάτια και όχι μέσα από τα γυαλιά που χρόνια σας φορέσαν καταστάσεις, κόμματα, συνθήκες και κοινωνικά ταμπού.

Και μετά σκεφτείτε. Το μεγαλύτερο κομμάτι, και ίσως το πιο σημαντικό μέρος αυτού του βιβλίου, είναι μέσα σας και πρέπει να το βρείτε αφού τελειώσετε και με την τελευταία σελίδα.


Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή, ΕΔΩ! pdf


Καλή ανάγνωση,

Θάνος Καλαμίδας

 

 

 

 

 
Κυριακή με μουσακά και ιμάμ

mousaka CoverSmall 

Η Κυριακή του μουσακά και του ιμάμ: Ένα δώρο του apopseis για τους αναγνώστες που εκτός από πολιτικές έχουν και... γαστρονομικές ανησυχίες!

Για να διαβάσετε το pdf πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο:pdfΚυριακή με μουσακά και ιμάμ

 

 
Σύγχρονα κόμματα: Νέα Δημοκρατία

 Cover mini ND

Τα σύγχρονα ελληνικά κόμματα και οι ιδεολογικές αρχές τους: Νέα Δημοκρατία Για να διαβάσετε το αφιέρωμα, πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

pdfΤα σύγχρονα ελληνικά κόμματα και οι ιδεολογικές αρχές τους: Νέα Δημοκρατία

 

 
Βόιο: Η πόρτα της Πίνδου

voio s


Το apopseis σας συστήνει στο μαγευτικό Βόιο, με ένα αφιέρωμα φτιαγμένο από τις φωτογραφίες της Ιόλης Πετρουλάκη.

 

Για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το pdf πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

pdfVoio.pdf


 
"Ο Ζητιάνος", του Ανδρέα Καρκαβίτσα

zitianos

 

Το apopseis σας φέρνει το κλασσικό και ταυτόχρονα επίκαιρο μυθιστόρημα του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου Ανδρέα Καρκαβίτσα, "Ο Ζητιάνος".

 

Για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το βιβλίο πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

pdf"Ο Ζητιάνος"
Πατήστε εδώ για περισσότερα σχετικά με τον Ανδρέα Καρκαβίτσα και το έργο του.

 
Κάρολος Ντίκενς: Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

Xristougenniatiki Istoria Cover

 

 

Μπαίνοντας στο πνεύμα των ημερών το apopseis σας προσφέρει ένα ακόμη δωρεάν βιβλίο: Το αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"!

Για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το βιβλίο πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

pdfΧριστουγεννιάτικη Ιστορία, του Καρόλου Ντίκενς

 
Κατά μάνα, κατά κόρη: Γλυκά του κουταλιού

kata kori minii Συνεχίζοντας να προσφέρουμε δωρεάν βιβλία που μπορείτε να βρείτε αποκλειστικά στο apopseis.gr ξεκινάμε τη σειρά "Κατά μάνα, κατά κόρη" με παραδοσιακές συνταγές της Σοφίας Χίντζιου, όπως τις μετέφερε σε αυτήν η μητέρα της. Πρώτο στη σειρά με τα βιβλία έχουμε κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική κουζίνα και που όλοι αγαπάμε: Τα γλυκά του κουταλιού.

Για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το βιβλίο πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

pdfΚατά μάνα, κατά κόρη: 10 συνταγές για γλυκά του κουταλιού

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα:

 
Τα χριστούγεννα του Μίκα Μους

MikaMouseΕγκαινιάζοντας έναν νέο τομέα με βιβλία που μπορείτε να βρείτε αποκλειστικά στο apopseis, θέλουμε να σας προσφέρουμε το χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Μίκα Μους, γραμμένο από τους Θάνο Καλαμίδα και Asa Butcher για να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας.

Καλές γιορτές και καλά χριστούγεννα,

apopseis.gr

 

Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

pdfΤα χριστούγεννα του Μίκα Μους

 

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:

 

Πως γεννήθηκε ο Μίκα Μους